"Beauty is before me, And beauty is behind me. Above and below me hovers the beautiful. I am surrounded by it. I am immersed in it. In my youth I am aware of it, And in old age I shall walk quietly The beautiful trail."
marți, 31 martie 2009
duminică, 29 martie 2009
vineri, 27 martie 2009
EART HOUR-STINGE LUMINA !!!
http://earthhour.wwf.org.uk/what_we_do/aboutearthhour/
miercuri, 25 martie 2009
LALEA PESTRITA,BARZA NEAGRA , STARCUL
ACTIVITATI DE ZIUA PASARILOR
Zona rezervatiei Bavna -Padurea Fersig este loc ideal pentru ore in aer liber , unde poti invata despre pasari despre flora si fauna unde poti studia tot ce este viu si tot ce este interesant . Copiilor le plac astfel de iesiri in aer liber . Sunt foarte receptivi si ar putea sa petreaca ore in sir punandu-ti intrebari si cautand raspunsuri .
In fiecare an se deruleaza diferite activitati educative , proiecte de mediu , dezbateri pe teme de mediu ,ecologie si protectia mediului, iesiri pe teren , vizitarea unor zone unde activitatiile sunt diferite , de la ecologizari pana la montatul casutelor pentru pasarele . Astfel de activitati ne unesc si ne fac mai tari sa protejam mediul asta sensibil pus la grele incercari de faptele negative facute de mana unor oameni cu rea intentie . Noi cei care suntem in imagine , iubim natura si credem in cea ce facem , Stim ca sunt tare putini care mai fac activitati fie de voluntariat fie de orice fel dedicat mediului si benefic naturi . Natura ne cheama sa fim impreuna si ne uneste in idealuri comune . Speram ca se vor alatura cat mai multi si ne vor urma exemplul. Ii asteptam cu drag !
COPII VOR MONTA CASUTE PENTRU PASARI
Maini marunte si dornice sa faca un bine sau intrecut in confectionarea unor casute pentru pasarele .Este prima lectie in care se invata greu ,practica , practica dar au reusit .Cu un pic de ajutor fiecare copil a stiut sa confectioneze casute pentru micile inaripate . Abia au asteptat sa le monteze ....
SCOALA DIN MIRESUL MARE -MICI ORNITOLOGI,
ACTIVITATI DIN SCOALA,
CADRE DIDACTICE SI COPII CU LUCRARILE REALIZATE DE ZIUA PASARILOR
Pe holul scoli desenele au fost expuse pentru a putea fi vizualizate de toti care intra in scoala .Grupul de mici ecologisti si ornitologi au creat nu numai desene ci si interes si pentru alti copi care se vor alatura activitatiilor care se vor derula in viitorul apropiat. Acesti minunati copii au fost indrumati de invatatori si cadre didactice .
În aceşti 4 ani de când l-am cunoscut pe domnul învăţător, în fiecare primăvară am făcut câte o mică excursie la pădure.Pădurea este mare, ca şi frumuseţea ei. Momentele alese de domnul învăţător pentru a o vizita era perioada în care covorul multicolor de flori ne îmbia la cules. O singură floare nu aveam voie să o culegem. Era laleaua pestriţă, acea floare de coloare roz, cu puncte negre pe ea, în formă de cupe de la curţile împărăteşti.
Copacii imenşi în care predomină stejarul , fac ca o mulţime de păsări, de la cele mai mici până la stârcul cenuşiu, să-şi găsească locul unde-şi clocesc ouăle şi-şi cresc puişorii.
În timpul excursiilor ne-am întâlnit cu elevi din Baia Mare, din Lucăceşti şi am legat prietenii. De fiecare dată am avut oaspeţi de seamă, cu adevărat pasionaţi de natură, care ne.au îndemnat să avem grijă de ea: să plantăm arbuşti, să punem căsuţe pentru păsărele, să ducem provizii iarna pentru animalele din pădure, să îngrijim animalele fără stăpân sau rănite, să nu trecem nepăsători pe lângă mizeria lăsată de alţii. Trebuie să mulţumim pentru aceasta profesorilor: Ioan Nădişan, Marcelina şi Radu Hotea,. Cornelica Mureşan, Alexandrina Ciontea, Vasile Mărieş , domnilor de la Garda de mediu : Dănilă Vlad, Robert Hitter şi silvicultorilor Alin Ghita şi Gheorghe Lazăr.
De abia aşteptăm să ne reîntoarcem în mijlocul acestui “colţ de rai” pe care asemeni păsărelelor îl iubim nespus de mult!
Chiorean Elias Adrian
Mărieş Ioana Andreea "
In Dumbravita proiectia despre pasari a fost urmarita cu liniste si seriozitate . O lectie despre flora si fauna au putut fi invatate din urmarirea unor imagini fotografiate din natura . Un real interes a reprezentat acest nou mod de invatare . Proiectiile despre animale , pasari , flora si fauna sunt complementare studiilor ce sunt predate in scoli si licee. Copii accepta mai usor proiectiile de imagini in care pot vedea si pot sa puna si intrebari .Este foarte benefic si foarte stimulativ .Perceperea vizuala si discutiile despre ceva ce poate fi si vazut era mai bine inteles de cei mici.
Acesti minunati copii din Sisesti au asteptat cu foarte mare atentie si rabdare sa vada cum domnul director incepe sa puna in lucru aparatul de proiectie . In timpul proiectiei de imagini despre animale , pasari , flori , sau orice ce aparea proiectat pe perete ei au izbucnit de bucurie in urale si aplauze si mirati de frumuseti de culori si de contactul vizual cu ceva mare si frumos fie pasare sau fluture sau gaza sau caprioara ei nu se mai puteau opri din urale asa de mult le au placut ca se putea auzi de multe ori vauuuuuu da fain e . Mare le-a fost bucuria cand au putut vedea o insecta sau o pasare marita de cateva ori pe un peretele alb , a fost ceva de neuitat pentru ei .Orice detaliu a fost ceva fenomenal.Au pus intrebari multe ... Acesti copii mi-au intrat in suflet si cu bucurie pot spune ca abia astept orice ocazie sa le pot proiecta imagini despre pasari sau animale ce pot sa surprind din ce in ce mai greu in mediul lor natural .
Cu bucurie astept sa mai am ocazia sa le pot povesti despre experienta mea despre ce am vazut eu frumos si ce am vazut interesant in mirifica natura .Pentru ei au fost momente de basm si de povesti cum auzeam sa spuna un copil mai mare adaugand ,'nenea sunteti de la animal planet ca asa bine stiti sa le povestiti ". Eu zambind am spus mai in gluma , da povestesc, ca filmuletul nu are scris nu am mai apucat sa pun si scris ca animalele nu vorbesc si mi-a fost greu sa traduc
Fotografiile de mai sus le-am realizat cu ocazia proiectiilor facute la scoliile sus amintite chiar in urma cu un an . Scoliile au avut proiecte de mediu , activitati in cadrul scolii unde am fost invitat sa imi expun fotografiile si sa fac proiectie de imagini despre natura ,flora si fauna . Multe imagini au fost realizate in cateva rezervatii naturale , arii protejate .
luni, 23 martie 2009
ZIUA MONDIALA A METEOROLOGIEI
http://roberthitter.blogspot.com/2008/07/presiune-atmosferica-1008-hpa-ora-15-25.html
duminică, 22 martie 2009
Ziua Mondială a Apei (World Water Day)
(World Water Day)
http://www.worldwatermonitoringday.org/About/About_Main_Romanian.html
Pentru a vizualiza imagini cu apa va rog accesati urmatoarele adrese, urmatoarele linkuri:
ATENTAT -TAIERI AUTORIZATE ? DE ARBORI INTR-O ARIE PROTEJATA!!!
DE ARBORI
INTR-O ARIE PROTEJATA!!!
----------------------------------------------------------------------------------------------In plin sezon si de actiuni " LUNA PLANTARII ARBORILOR" intr-o arie protejata sa taiat zeci de arbori seculari !
http://www.apmbm.ro/index.php?cod=31&ce=padurea_bavna
Maramures -Padurea de la FERSIG -Padurea BAVNA
Cu doua zile in urma am scris si v-am relatat despre o crima adusa mediului .Nici nu a trecut prea mult timp si istoria se repeta totul este parca tras la indigo , in regat soseaua Bucuresti-Ploiesti extermina multe hectare de padure . La noi in Maramures mai precis intr-o arie protejata , intr-o rezervatie drujbele nu iarta arbori .Din pacate exista o situatie destul de grava cea ce genereaza pentru viitor o existenta pusa sub semnul intrebari si in viitor este posibil sa ne trezim fara arii protejate .
La intrarea in aceasta rezervatie considerat arie protejata sta o tabla pe care este scris ceva , am sa reproduc citatul :
"Ariile protejate sunt adevarate insule naturale intr-un ocean al dezvoltarii:
"Lumea ariilor protejate reprezinta cea mai importanta mostenire pe care o putem lasa generatiilor viitoare:asigurarea si in continuare a accesului la natura , la materiale si spirituale pe care acesta detine(...) O lume lipsita de arii protejate ,deposedati de situri naturale salbatice ,ar deveni un mediu extrem de sarac"
Adrian Phillips, presedintele CNPPA,IUCN
La intrarea in rezervatie se afla doua panouri cea din stanga cu imagini si cu acest text pe care l-am postat mai sus .Iar cea din dreapta contine o tabela cu flora si fauna, despre speciile vulnerabile, rare ,ocrotite si cu pasarile din aceasta arie .
http://www.apmbm.ro/index.php?cod=31&ce=padurea_bavna
Pădurea Bavna
(text de pe situl A.P.M)
Rezervaţia de STEJAR PEDUNCULAT BAVNA s-a constituit ca arie protejată prin Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de Amenajarea Teritoriului Naţional - secţiunea III - a zone protejate, avand codul 2575.
Rezervaţia de Stejar Pedunculat Bavna este situată pe teritoriul administrativ al comunei Satulung, satul Fersig, si are o suprafaţă de 26,00 ha.
Aceasta se află în custodia Direcţiei Silvice Baia Mare în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări prin Legea nr.462/2001 prin Ordinul nr.850/2003 privind încredinţarea administrării sau atribuirii custodiei ariilor naturale .
Scopul principal al ariei naturale "Pădurea Bavna" este cel de conservare a diversităţii biologice. De asemenea se urmăreşte excluderea şi prevenirea activităţiilor de exploatare sau utilizare a resurselor naturale care contravin obiectivului de conservare, precum şi asigurarea condiţiilor pentru activităţi educative, recreative şi de cercetare ştiinţifică.
Rezervaţia de stejar pedunculat BAVNA cuprinde exemplare de arborete de stejar pedunculat (Quercus robus) extrem de frumoase, care sunt o sursa de seminţe de calitate deosebită, motiv pentru care s-a creat aceasta rezervaţie.
Pădurea de stejar pedunculat se află la limita inferioară a acestei specii din această parte a ţării, reprezintă un veritabil "eşantion" al codrilor seculari de odinioară din zonă.
Arboretul este constituit din stejar pedunculat pur (Quercus robur) în vârstă de 150 de ani remarcându-se prin monumentalitate, prin aspectul compact - uniform în stadiul de dezvoltare de codru bătrân.
Trunchiurile se caracterizează prin vigorozitate, sunt drepte, cilindrice şi lipsite de crengi pe cca. 2/3 din înălţimea totală care este de aprox. 35 m. Diametrul mediu al trunchiului (la 1,30 înălţime) se înscrie între 75 - 90 cm, iar circumferinţa medie a coloanei, care este de regula simetrică, are cca. 35 m.
Tot aici primăvara înfloreşte laleaua pestriţă, care face parte din flora ocrotită fiind declarată monument al naturii. Semnalăm prezenţa unei colonii masive de Ardea cinerea (stârcul cenuşiu) care cuibăreşte în această pădure.
http://www.apmbm.ro/index.php?cod=31&ce=padurea_bavna
VIZITA , IESIRE, MONITORIZARE , SEDINTA FOTO
Recent am avut o vizita in aceasta zona si am vazut aspecte negative pe care cei abilitati nu stiu cui o sa dea socoteala pentru abuzurile si ilegalitatiile savarsite din aceasta zona.
Am fost in rezervatie cu colegi de la clubul de naturalisti si de fotografie"Arcer" pasionati de mediu, de natura , de fotografie.Am avut prilejul sa observam multe pasari , am realizat imagini , material video si cateva postez aici pentru a intelege si a vedea aspecte din aceasta zona zona in care revin cu drag sa vad starci si multe alte pasari, pasari care se lasa greu fotografiate si bineinteles sa mai vad lalea pestrita .In fiecare an aici am avut activitati, intalnire cu profesori si elevi din imprejurimi , am avut activitati de informare , constientizare si educatie ecologica , am avut activitati de ecologizare , monitorizare al diferitelor specii de pasari . In aceasta rezervatie au fost montate si casute pentru pasari , din pacate cu taierile sau distrus cateva casute montate de scolarii din Miresul Mare si multe cuiburi naturale facute de starci . Au fost taiati copaci chiar in zona unde este colonia de starci. Lucru foarte de grav .Pe cine ia deranjat nu stiu? Precis cand banul este pus ca prioritate pentru unii si nu natura de care depindem ,setea si puterea si viteza cu care vor sa se imbogateasca unii va lasa rani adanci si va aduce schimbari negative .....
Zona este socotit culoar aerian de migratie a pasarilor.Anual trec mii de pasari deasupra padurii, rezervatiei si in apropierea rezervatiei , Somesul e la doi pasi .Azi sambata 21.03.2009.eu personal si cu colegii am observat in perimetrul si in apropierea rezervatiei pasari de apa :nagat , fluierar, rata caraitoare , rata mica si multe alte pasari care ori stationau ori erau in pasaj, in trecere.
Anul trecut si acum doi ani am avut ocazia sa fotografiez si barza neagra .
pasari care sosesc stau si se odihnesc pe balti
Colonia de starci este unic in judet.Pe copaci familii de starci isi fac cuibul. Este un vacarm , o galagie de nedescris ,este un dute vino , este sezonul cand se inperecheaza starcii cenusii.Deja cand scriu aceste randuri starcii stau pe oua si clocesc.
Colonie de starci
Un zbor frumos, o planare si multe altele am surprins azi
O alta mare problema este si constructia unei ferme de porci in apropierea rezervatiei naturale :
vineri, 20 martie 2009
Lebede protejate de lumina dimineti
codobatura
luni, 16 martie 2009
EFECT-Semnarea Acordului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, adoptat la Conferinţa ONU de la Kyoto (Japonia), la 11 decembrie 1997
vineri, 13 martie 2009
luni, 9 martie 2009
sâmbătă, 7 martie 2009
miercuri, 4 martie 2009
*****
---------------------------------
Ma inspir din natura .
Fotografiez orice subiect in afara de nud .Pastrez decenta in redare si nu folosesc photoshop.Incerc sa redau cat mai natural,fara fard si cosmetizari.