MARAMURES-HORINCA- CAS-ACTIUNI-ECOLOGIC
La Baia Mare a avut loc un Targ de Produse Traditionale .
Horinca, mezeluri, branzeturi si produse de panificatie au fost prezentate publicului.
2. La o masa cu cas
3.Cascaval ECOLOGIC
4.La spargerea targului
Dar sunt si alte specii de pasari care ar trebui sa beneficieze de protectie , stiind faptul ca chiar periclitarea habitatelor si distrugerea prin taiere de arbori intr-o arie protejata facute cu ceva timp in urma de Romsilva lasa de gandit !Starcul cenusiu de exemplu si alte pasari au nevoie de protectie . Toate au nevoie ! WWF -ul cheltuie bani pe niste chestii de unde nu stiu ce foloase ar putea sa traga ? Protectia mediului ? Se descurca taranul nostru , e supravietuitor suta la suta . Dar sunt inca ceva proiecte incepute care au fost derulate .
Azi am ajuns la spargerea targului . Aveam de rezolvat niste treburi in oras si din intamplare am dat de sfarsitul unei activitati derulate de WWF.
Dar am avut noroc sa intalnesc o veche cunostinta si am avut o discutie prieteneasca cu ea .Doamna Edith Pop caci despre ea este vorba este coordonatoare si deruleaza proiecte OEMN in Romania . Doamna Pop (o respect pentru munca depusa in folosul comunitatii si protectiei mediului) mi-a facut cunostinta cu Luminita Tanasie prezenta la manifestare din partea WWF Romania -Bucuresti.Mai erau niste persoane purtatoare de insigne wwf poate voluntari dar asta nu are importanta. Am stat cateva minute scurte si am povestit prea putin si ne-am rezumat la o scurta discutie, amintiri si planuri ce ar trebui facute pentru zona .
Numai acasa mi-am adus aminte ca WWF are ceva cu maramuresul , nu numai interese pentru horinca si cas ....... Ok :)Despre ce este vorba ?
Nu scriu despre ce am discutat doar din diferite surse stiu sigur ca WWF are proiecte mari atat culturale cat si de mediu in arealul maramuresean . Daca au fost prezenti si cei din capitala sper ca nu au venit pentru cas si palinca . De obicei de asta ne viziteaza cei din Bucuresti .Papica horinca si ... sa lasam astea caci vreau sa spun despre proiect :
Un proiect de 35 mii de euro care se va finaliza in luna iunie:Proiectul "Fermierii sunt pastratorii zonelor agricole cu valoare naturala"la care WWF Romania aduce din buzunarul propriu 11 mii de euroi . Acest proiect este interesant caci finalitate va avea chiar luna viitoare caci sa inceput anul trecut si a avut o derulare de o durata de un an.
WWF mai deruleaza un proiect:
Despre proiectul ce se deruleaza in parteneriat cu A.P.M. si S.O.R. si WWF . ce sa spun ? Inclus in proiect si salvarea unor pasari ca rata rosie(aythya nyroca) si cormoranul mic(phalacrocorax pigmeus) sunt in vizor si vor fi benefice .Proiectul se va derula in sudul tarii in jud Olt si Teleorman.Proiect cu o finantare de 1.318.765 euro(Interesant ca eu la observatiile ornitologice am vazut cormorani si la noi in maramures .Poate postez inca o imagine doua)
Dar sunt si alte specii de pasari care ar trebui sa beneficieze de protectie , stiind faptul ca chiar periclitarea habitatelor si distrugerea prin taiere de arbori intr-o arie protejata facute cu ceva timp in urma de Romsilva lasa de gandit !Starcul cenusiu de exemplu si alte pasari au nevoie de protectie . Toate au nevoie ! WWF -ul cheltuie bani pe niste chestii de unde nu stiu ce foloase ar putea sa traga ? Protectia mediului ? Se descurca taranul nostru , e supravietuitor suta la suta . Dar sunt inca ceva proiecte incepute care au fost derulate .
Eu amintesc legatura ce o pot face cu titlul proiectului "Fermierii sunt pastratorii zonelor agricole cu valoare naturala"si cu cei care duc oile la pascut .
WWF ce pasi facem in viitor pentru Maramures?sper ca nu pe cararea din arealul taului,... de fapt aici mai incape de un proiect , imprejmuire ,monitorizare, controale , aplicare de amenzi etc ........
pana atuncia :
De exemplu :in rezervatia " Creasta Cocosului " din M-tii Gutai observator distrus, panouri distruse. Distrugerea unui observator chiar de pe platoul vulcanic aproape de "creasta". Stie doamna Pop ca cursurile facute de wwf in satele invecinate de pe Mara nu prea au avut rost ? Stiti ca anul trecut oile pasteau chiar in rezervatie ? Am film care dovedeste ca ciobanul tot cioban ramane .Nu am nimic cu ei dar lectiile nu au fost receptionate .Si astea erau in proiect construirea de observatoare , de panouri etc..., dar distrugerile nu ! Natura 2000 ...De ce nu exista rangeri in zona ? De ce pasc capre si oi in perimetrul Taul Chendroaiei de sub Creasta cocosului si sus in rezervatia Creasta cocosului de pe platoul vulcanic? Intretinerea si repararea obiectivelor si astea trebuiesc luate in vedere.Trebuiesc alocate fonduri pentru protectie ,pentru paza si controale caci altfel ramanem cu nimica , pe zi ce trece deja o sa avem doar stanci si bolovani , nu tu flora si fauna !Vor disparea niste plante rare care sunt endemice , care sunt rare !si sunt periclitate de interventia omului . In perimetrul taului Chendroaiei ce se afla aproape de baza muntelui de exemplu se scalda excursionisti ,degeaba spunem ca zona este protejata . Aici sunt carari batute deja pana la apa , "drosera rotundifolia" este calcata . Culegatorii de fructe si ei intra , distrug . Turistii certati cu educatia si ei la fel , distrug .... Offf... meditati, e criza pe toate planurile. Ce pot sa fac eu , altii ce pot sa faca ? Vom trai si vom vedea.Vine si se apropie Ziua Mondiala a Mediului .....
Rezervatia -Turma care a coborat de pe platou -rezervatia Creasta CocosuluiWWF ce pasi facem in viitor pentru Maramures?sper ca nu pe cararea din arealul taului,... de fapt aici mai incape de un proiect , imprejmuire ,monitorizare, controale , aplicare de amenzi etc ........
pana atuncia :
OCROTITI NATURA !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu